Interpellation 2021/22:333 Bristande kvalitet i vuxenutbildningen

av Roger Haddad (L)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Under våren 2020 uppmärksammade jag regeringen på vikten av att granska pandemins effekter på skolans undervisning. Förutom gymnasieskolan drabbades studerande inom SFI och vuxenutbildningen. Regeringen svarade kort att andra regler och krav gäller och presenterade aldrig några konkreta åtgärder för att säkra kvaliteten även inom vuxenutbildningen.

Nyligen presenterade Skolverket och Skolinspektionen den nationella studie och försök till kartläggning som Liberalerna drivit igenom om att bedöma komptenstappets omfattning under pandemin. Det är uppenbart att distansundervisningen drabbat både grundskolans elever och kanske främst gymnasieeleverna och de studerande som läser inom vuxenutbildningen, i synnerhet sfi-studerande.

En väl fungerande sfi och vuxenutbildning är central för den enskilde men också för arbetsmarknaden och integrationen i landet. Nu ser vi ett kunskapstapp som är omfattande och lär få konsekvenser långt fram i tiden. Det är angeläget att följa upp vilka åtgärder regeringen avser att vidta i ett nästa steg. 

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande frågor till utbildningsminister Anna Ekström:

 

1. Vad avser ministern och regeringen att göra för att säkerställa att sfi-undervisningen bedrivs med hög kvalitet?

2. Vilka konkreta åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att kompensera de individer som drabbats under tiden med distansundervisning i form av extra kurser eller möjligheter att ta igen såväl teoretiska som praktiska moment?

3. Kommer regeringen att skärpa kraven på utbildningsanordnare att anpassa utbildningen och på enskilda, exempelvis dem med lägst språknivå, att delta på plats så att de inte missar viktiga moment?