Interpellation 2021/22:319 Inre utlänningskontroller

av Adam Marttinen (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Utvisningar av utlänningar som av olika skäl ska utvisas har aktualiserats sista tiden, inte minst efter att häpnadsväckande siffror rapporterats från Migrationsverket och Polismyndigheten. Under 2021 rapporterades att polisen har 18 000 öppna ärenden om verkställighet av utvisningsbeslut och att över 10 000 utlänningar avvikit och gått under jorden.

Polisens arbete med inre utlänningskontroller har varit hårt kritiserat från Socialdemokraterna och inte minst Morgan Johansson själv. I en aktuell debatt om inre utlänningskontrollen och id-kontroller i kollektivtrafiken repeterades kritiken i samtliga anföranden av Johansson mot en skrivning i Alliansregeringens regleringsbrev till Polismyndigheten om att ”påtagligt öka antalet inre utlänningskontroller”.

Johansson menade att problemet i samband med att illegala vistas i Sverige var att oseriösa företagare kan utnyttja illegala som billig arbetskraft och att polisens resurser skulle gå till att sätta dit dessa företagare, inte att leta efter illegala i sig.

Vidare har Johansson uttalat i medier att polisens resurser borde gå till att prioritera bostadsinbrott framför inre utlänningskontroller.

Efter att Socialdemokraterna bildade regering 2014 minskade antalet inre utlänningskontroller, och arbetet riktade i stället in sig mot arbetsgivare. Samtidigt ökade invandringen kraftigt och genererade fler utvisningsbeslut och inte minst fler ärenden till polisen om personer som avvikit från ett utvisningsbeslut.

Några kända problem med verkställande av utvisningsbeslut, utöver att inre utlänningskontroller minskat i omfattning och inte utvecklats nämnvärt i arbetsmetod, är att antalet förvarsplatser inte är tillräckligt, att polisen inte fått möjlighet att tvångstesta utlänningar för exempelvis covid-19 om det krävs av mottagarlandet. Inte heller har arbetet utvecklats när det gäller under vilka former förvar kan användas för att uppmuntra till frivilliga återvändanden när mottagarländer nekar att ta emot tvångsutvisningar.

Riksdagen har dessutom bland annat tillkännagett för regeringen att polisen ska få befogenhet att tvångstesta utlänningar inför utvisningsbeslut för exempelvis covid-19 för att underlätta utvisningar där mottagarländer kräver det.

Med anledning av detta vill jag ställa följande frågor till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

  1. Det har nu gått över ett år sedan riksdagens tillkännagivande om tvångstester, så varför har regeringen inte hörsammat riksdagens vilja och därmed underlättat polisens arbete med utvisningar?
  2. Ska utlänningar vars mottagarländer vägrar ta emot tvångsutvisade kunna vistas fritt i vårt land, eller tänker regeringen vidta någon åtgärd som begränsar dessa utlänningars rörelsefrihet, exempelvis med slutet förvar?
  3. Mot bakgrund av att tiotusentals utlänningar nyligen gått under jorden, avser regeringen att uppdra till Polismyndigheten att påtagligt öka antalet inre utlänningskontroller samt att låta Polismyndighetens kompetens avgöra hur man bäst når den målsättningen?