Interpellation 2021/22:295 Skuggsamhällets omfattning

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Skuggsamhället växer och breder ut sig. Det handlar om människor som vistas olagligt i Sverige och som i många fall utnyttjas av skrupellösa arbetsgivare. Utbredningen kan symboliseras av den efterlysta kvinna som befann sig på statsministerns privata fastighet för att städa och som fått uppdraget av ett företag där vd:n, enligt uppgifter i medier, dömts för ett upplägg med bluffakturor. Problematiken – och symboliken – kan knappast bli tydligare än så. Skuggsamhället är utbrett.

Det är svårt att ange exakt hur utbrett skuggsamhället är och hur många människor som vistas olagligt i Sverige.

Statsrådet Ygeman använde en siffra i en intervju (”10 000 efterlysta”) medan det i exempelvis propositionen Vissa identitetsfrågor inom utlänningsrätten hänvisas till siffran 50 000 som vistas i Sverige utan tillstånd. I propositionen anges att antalet sannolikt har ökat väsentligt jämfört med de tidigare uppskattningarna. Det hänvisas ofta till siffran 50 000, men den är gammal, och Sverige har sedan den först presenterades haft ett stort antal asylsökande. Vi vet att bara hälften av dem som fått nej på sin asylansökan lämnar landet frivilligt. Det finns poliser som hävdar att det snarare handlar om dubbelt så många, och journalisten Elinor Torp uppskattar antalet som jobbar i skuggsamhället till ”ett par hundra tusen”.

Osäkerheten gällande hur många som vistas i Sverige utan tillstånd är uppenbarligen stor. Undertecknad har tidigare i en skriftlig fråga frågat statsrådet om han avser att vidta några åtgärder för att uppdatera beräkningarna av hur många personer som vistas i landet utan tillstånd. Det skriftliga svar som kom från statsrådet redovisade ett antal åtgärder som syftar till att på olika sätt försvåra för personer att vistas i Sverige utan tillstånd. Men i svaret fanns inga förslag om att uppdatera beräkningarna om hur många som vistas olagligt i Sverige. I sitt svar skriver statsrådet att ”det är av naturliga skäl inte möjligt att ange hur många som vistas i Sverige utan tillstånd”.

Att det är svårt att ange exakt antal förhindrar dock inte åtgärder för att kartlägga och åtminstone göra kvalificerade uppskattningar av hur många som vistas i Sverige utan tillstånd.

Förutsättningarna för att sätta in rätt åtgärder och allokera tillräckliga resurser för att komma till rätta med skuggsamhället förbättras om det finns en rimlig uppfattning om hur många personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att kartlägga hur många som vistas i Sverige utan tillstånd?