Interpellation 2021/22:289 Möjligheten att ta körkort under falsk identitet

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Vid jultid 2021 dömdes en taxiföretagare i Umeå till fängelse efter det att det uppdagats att han haft sju körkort med olika identiteter. Enligt medieuppgifter har mannen tydligen varit känd av Transportstyrelsen sedan 2015. Härvan med falska körkort uppges omfatta ett fyrtiotal körkort och minst två olika identiteter.

Är uppgifterna i medierna korrekta finns det med stor sannolikhet ett stort antal förare i både taxifordon och bussar som saknar formell utbildning och behörighet att framföra dessa fordon.

Att de människor som färdas i fordon där föraren saknar grundläggande kunskaper utsätts för fara är uppenbart. Enligt medieuppgifterna föreligger formella hinder för myndigheter att samverka, vilket sätter käppar i hjulen. Rapporteringen gör gällande att mannen har varit på olika platser i Sverige och tagit körkort med olika identitet. Att detta ens är möjligt visar på omfattande brister i myndighetsutövningen i Sverige.

Att det inte görs någon ordentlig kontroll av körkortstagares verkliga identitet utsätter andra människor för fara. Detta blir extra tydligt när det handlar om yrkesmässig transport av människor.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att stoppa möjligheterna att ta körkort under falsk identitet?