Interpellation 2021/22:264 Beivrande av brott mot huvudmän

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Det förekommer skrämmande berättelser där personer utnyttjar huvudmän i sina roller som gode män och förvaltare.

Nu har det gått åtta år sedan SVT:s Uppdrag granskning visade ett reportage om baksidan med hur personer som ska värna de svaga utnyttjar dem och skor sig på deras bekostnad. Situationen verkar inte bli bättre, utan det vittnas om att det kan finnas ett ökat missbrukande.

Landet behöver personer som är villiga att ta på sig uppdrag som gode män och förvaltare, och de måste känna sig trygga med att de gör ett gott jobb för dem som de är till för. Samtidigt kan inte politiken acceptera att människor begår brott och skor sig på huvudmän som de har ansvar för. Detta måste beivras och kontrolleras så att inte människor utsätter dessa sårbara personer genom att ta uppdrag för att kunna lura dem på pengar, värdesaker och fastigheter.

Det är av vikt att gode mäns och förvaltares stölder polisanmäls, men så har oftast inte skett. Människorna som är i beroendeställning till dem som ska hjälpa dem måste känna sig trygga med att kunna anmäla och få hjälp med att anmäla. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson​:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att de som har ont uppsåt inte ska kunna begå brott mot huvudmän genom att åta sig uppdrag som gode män och förvaltare för dem, och kommer det i så fall att komma lagförslag innan valet 2022?