Interpellation 2021/22:262 Förutsättningarna för näringslivet i norra Västra Götaland

av Ann-Sofie Alm (M)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

En väl fungerande infrastruktur är en mycket god förutsättning för ett väl fungerande näringsliv.

Bohusbanan har nu tagits bort från listan över riksintressen av Trafikverket. Det är ett hårt slag mot näringslivet, som behöver trygga transporter av såväl gods som arbetskraft. En väl fungerande infrastruktur är viktig för näringslivets förutsättningar för rekryteringar. En väl fungerande infrastruktur är också en förutsättning för framtida näringsliv eftersom ungdomar måste kunna ta sig till gymnasieskolor och universitet.

Coronapandemin har slagit extremt hårt mot gränshandeln och turistindustrin i de norra delarna av Västra Götaland, i norra Bohuslän och i Dalsland.

Med fara för nya restriktioner vid gränsen mot Norge riskerar arbetsmarknadsregionen att återigen få ett bakslag i återstart, återväxt och investeringstakt.

Det är inte en vanlig arbetsmarknadsregion längs gränsen till Norge. Företagen är beroende av att två regeringar och ett EU-parlament ser det gränslösa som en framgångsfaktor.

Det är en region med speciellt läge och speciella förutsättningar, med gränshandel i ett gränsområde.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Vilka näringspolitiska åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att näringslivet i norra Västra Götaland ska våga investera och rekrytera, på kort och lång sikt?