Interpellation 2021/22:26 Tullverkets kontroller av yrkesförare

av Thomas Morell (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I maj månad larmade Tullverket om drogpåverkade utländska förare av tunga fordon. Under sommaren inträffade en allvarlig olycka på E4:an mellan Gränna och Jönköping. Föraren var utländsk och drogpåverkad. Att den olyckan inte slutade med en fullständig katastrof måste anses vara ren tur.

Nu larmar Tullverket ännu en gång om drogpåverkade utländska förare. Chefen för Tullverkets kontrollavdelning säger till TT att förarna använder amfetamin för att bli piggare. Samtidigt försämrar det förarnas omdöme.

Regeringen har förvisso tillsatt en utredning om effektivare kontroller, som nu är ute på remiss, men problemet med drogpåverkade förare är här och nu, med alla de risker det innebär för medtrafikanter. Regeringen har gång på gång informerats om problemet, men hanteringen är alltför långsam. För varje dag som går riskerar andra sina liv på landets vägar på grund av att drogpåverkade förare inte stoppas.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

  1. Avser regeringen att skyndsamt vidta åtgärder för att öka Tullverkets befogenheter?
  2. Avser regeringen att tilldela Tullverket ökade resurser för att intensifiera kontrollerna av yrkesförare som kommer in i landet?