Interpellation 2021/22:257 Bristande halkbekämpning

av Lars Beckman (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Tyvärr har det inträffat många trafikolyckor i Sverige sedan vintern gjorde sitt intåg. Många olyckor har också skett med mycket allvarliga konsekvenser.

E4 är Sveriges pulsåder genom landet och Gävleborg. Vid flera olyckor som har inträffat har såväl polis som räddningstjänst konstaterat att det har varit mycket halt på platsen när de kommit fram till olycksplatsen. Sverige har fyra tydliga årstider, och det måste vara ett minimikrav att vägarna är farbara på vintern även på det statliga vägnätet. 

En allvarlig trafikolycka skedde på vägen mellan Sandviken och Ockelbo mellan jul och nyår, och när medierna intervjuade räddningstjänsten konstaterade det ansvariga befälet att vägen var så hal att man knappt kunde ta sig fram till olycksplatsen. Trafikverkets avgående gd har i medier varnat för att resurserna till underhållet av Sveriges vägar inte räcker till utan att det kvävs mer resurser eller omprioriteringar till vägnätet.

Mina frågor till infrastrukturminister Tomas Eneroth är följande:

 

  1.   Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta på kort sikt för att säkerställa att vägarna i Sverige är framkomliga även vintertid?
  2.   Hur agerar ministern för att säkerställa att riksdagens mål om noll döda i trafiken uppnås?
  3.   Vilka åtgärder vidtar ministern för att säkerställa att även yrkeschaufförer har en trafiksäker, trygg och säker arbetsmiljö i Sverige?