Interpellation 2021/22:247 Budgetsatsningar på polisen

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I efterdyningarna av att regeringens budgetproposition presenterades i höstas uppstod en debatt om avsaknaden av en riktad polislönesatsning. Såväl enskilda poliser som Polismyndigheten och Polisförbundet kritiserade regeringens uteblivna satsning.

I Dagens Nyheter kunde man den 11 oktober bland annat läsa följande: ”Höjda löner är, enligt polisledningen, avgörande för om målet ska kunna nås. Särskilt i Stockholm och andra delar av landet där det är dyrt att bo. Dessutom har myndigheten lovat mer pengar till såväl lokalpoliser till dem som jobbar på obekväma tider. Men nu har de anställda fått besked om att de utlovade satsningarna inte ser ut att bli av. I regeringens höstbudget finns nämligen inget utrymme för riktade löneökningar.”

Regeringen försökte att försvara sin snålhet med att det rör sig om missförstånd, alternativt att det skulle vara polisens eget fel. Alldeles oaktat kan det konstateras att polislönerna förtjänar att höjas – både för att den befintliga yrkeskåren förtjänar det och för att vi ska kunna attrahera fler till yrket och höja polistätheten. Trots detta valde regeringen att inte tillföra några medel för detta.

Mot den bakgrunden var det ytterst positivt att den konservativa oppositionen kunde få gehör i riksdagen för sitt gemensamma budgetalternativ, vilket innebär kraftiga satsningar på rättsväsendet i allmänhet och polislönerna i synnerhet. Nu kommer polisen att få en riktad lönesatsning, vilken förhoppningsvis kan bidra positivt till polistätheten i Sverige.

Jag lämnade in en interpellation om polislöner innan vår budget fick gehör i kammaren, men mot bakgrund av att statsministern avgick därefter ställdes den in, varför jag nu återkommer i samma fråga men under andra förutsättningar.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

  1.   Är det ministerns och regeringens uppfattning att polislönerna inte är i behov av att höjas – givet att ni exkluderade särskild polislönesatsning i er budget?
  2.   Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att i övrigt stärka polisyrkets attraktivitet?