Interpellation 2021/22:246 Kritiken mot Sverige från FN:s kvinnokommitté

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den 27 oktober rapporterade Expressen om att FN:s kvinnokommitté riktar stark kritik mot hur Sverige efterlever kvinnokonventionen. I deras mening måste regeringen göra mer för att motarbeta mäns våld mot kvinnor och straffriheten för sexualbrott. Jag lämnade in en interpellation i frågan redan när kritiken kom, men mot bakgrund av att statsministern avgick ställdes den in, varför jag nu återkommer i frågan.

Sveriges Kvinnolobby har tillsammans med Cedawnätverket granskat hur Sverige lever upp till kvinnokonventionen och finner att flickors utsatthet för sexuella trakasserier och övergrepp ökar. Samtidigt leder endast 5 procent av anmälningarna om våldtäkt till fällande domar.

Det får anses vara befogad kritik som har riktats mot den svenska regeringen, och från sverigedemokratiskt håll har vi länge påtalat denna utveckling samt kritiserat regeringen för bristande och uteblivna åtgärder. Kvinnokommittén kommer den 15 november att presentera sina rekommendationer, vilka naturligtvis ska bli intressanta att ta del av. Alldeles oavsett vilka dessa blir är kritiken fog för debatt.

Mot bakgrund av detta önskar jag ställa följande fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att förbättra situationen och undslippa motsvarande kritik i framtiden?