Interpellation 2021/22:245 Behovet av kärnkraft

av Kjell Jansson (M)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Elpriserna stiger nu kraftigt, och det slår hårt mot hushållen, men även mot jobb och företag. Under den senaste tiden har elpriset gått upp så mycket att det på vissa ställen tiodubblats från den ena dagen till den andra.

Den 26 november kostade en kilowattimme el i de två nordligaste elprisområden runt 120 öre, enligt elbörsen Nordpool. Det kan jämföras med runt 15 öre, som varit den normala dagsnoteringen den senaste månaden.

Orsaken är att vårt energisystem är svagt. Vindkraften kan inte leverera el när det inte blåser. Till detta har flera av våra kärnkraftsreaktorer stängts ned. Stängningen av Ringhals 1 och Ringhals 2, som Moderaterna försökte stoppa, innebar att närmare 10 procent av Sveriges elproduktion utraderades. Detta har bland annat lett till att oljekraftverket i Karlshamn periodvis startats för att säkerställa att det finns tillräckligt med el under dagar med hög efterfrågan.

Elkrisen är ett faktum, och den kom inte som en chock utan är en direkt följd av regeringens destruktiva politik. Sverige som industriland behöver en robust energiförsörjning. Därför krävs utbyggd kärnkraft.

Mina frågor till statsrådet Khashayar Farmanbar lyder:

 

  1.   Vad har statsrådet för plan för att säkerställa en robust elförsörjning?
  2.   Avser statsrådet att ta initiativ till att projektera ny kärnkraft?