Interpellation 2021/22:243 Regeringens planer på att ta bort det kommunala vetot mot vindkraftsetableringar

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Vindkraft är en förnybar energikälla som kan bidra till en nödvändig omställning till ett klimatneutralt samhälle. Samtidigt måste hänsyn tas till de störningar som kan uppstå lokalt kring vindkraftsetableringar.

Regeringen har tillsatt en särskild utredare som undersökte förutsättningarna att ta bort bestämmelsen om det kommunala vetot, och statsrådet har uttalat sig positivt om att rucka på det kommunala vetot för att få fart på vindkraftsutbyggnaden.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

  1. Avser statsrådet att vidta några åtgärder – utifrån regeringens ambition att se över det kommunala vetot – för att säkerställa att en dialog genomförs med berörda parter där en vindkraftsanläggning ska anläggas?
  2. Avser statsrådet att se över möjligheten att ta fram och redovisa en minimi- respektive maximigräns för hur mycket en kommun ska bidra till elförsörjningen?
  3. Har statsrådet några planer på att ta fram nationella riktlinjer för eventuella bygdemedel?
  4. Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att tester ska göras inför vindkraftsparker gällande leverans av nettokoldioxidbesparing och bidraget till målet om fossilfrihet 2045?
  5. Hur avser statsrådet att arbeta för en ökad energieffektivisering i ett alltmer elektrifierat Sverige, där det kommer att behövas alltmer el framgent?