Interpellation 2021/22:24 Konsekvenser för södra Sveriges elområde

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Under sommaren har elpriserna varit rekordhöga. Skillnaderna har varit stora över landet. Vissa dagar har södra Sverige betalat dubbelt så mycket som invånarna i norra delen av landet.

Följande är exempel på priser den 18 augusti:

Fast pris 1 år för

Fast pris 3 år för

Rörligt pris för

I september var det 2 kronor.

Sydsvenska Handelskammaren har lämnat en formell begäran till JK om huruvida Energimarknadsinspektionens och Svenska kraftnäts agerande är förenligt med myndigheternas uppdrag eller om fel och försummelse föreligger vid myndighetsutövning. Detta med anledning av översynen av elprisområden enligt EU:s förordning 2019:943 och implementeringen av förordningen med ikraftträdande den 1 januari 2020.

Regionen börjar nämligen komma allt närmare kapacitetstaket i elnätet.

Effekten av denna utveckling skulle innebära att näringsliv, infrastruktur och nya bostadsbyggen kommer att drabbas negativt och inte kommer att kunna bli av.

Samtidigt storsatsar näringslivet på omställning. Volvo och Northvolt har nyligen meddelat att de ämnar bygga en ny jättefabrik för batterier för 30 miljarder som ska stå klar 2026. Det är än så länge oklart var denna fabrik kommer att byggas, men en sak är säker: Om inte kapacitetsbristen hamnar under kontroll kommer göteborgare att gå miste om investeringar och arbetstillfällen i framtiden.

Robertsfors har tvingats att tacka nej till etablering av företag, och kommunen går därmed miste om 2 000 jobb.

Omställningen går snabbt framåt, och behovet av fossilfri el ökar därmed alltmer. Till 2045 förväntas vi behöva dubblera elproduktionen för att möta den efterfrågan som bland annat dessa jättefabriker behöver.

De senaste veckorna har det oljedrivna kraftvärmeverket i Karlshamn gått från morgon till kväll, och det bränner av 140 000 liter olja per timme.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att möta det växande behovet av ökad elproduktion och för att undvika att regioner i Sverige drabbas av kapacitetsbrist i kombination med höga elpriser?