Interpellation 2021/22:214 Trafikverkets förslag till infrastrukturplan

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I november presenterade Trafikverket sin infrastrukturplan för perioden 2022–2033, och man kan konstatera att planen har stora brister. Tydligast är att både väg- och järnvägsunderhållet alltjämt är för litet, trots att mer pengar avsatts för underhåll.

Trafikverket skriver själva att nedbrytningen av vägar och järnvägar är större än vad de insatser som sätts in för underhåll klarar av. Det betyder att både järnvägsnätet och vägnätet kommer att vara i sämre skick vid planperiodens utgång än de är nu – en mycket märklig ordning. Regeringen och dess myndighet Trafikverket medger utan omsvep att man accepterar denna kapitalförstöring utan att sätta in nödvändiga åtgärder.

Detta förhållande påverkar trafiksäkerheten kraftigt, samtidigt som möjligheten att leva och verka i hela landet äventyras. Samtidigt som detta förfall av både väg och järnväg planeras i infrastrukturplanen avsätts 104 miljarder kronor till höghastighetståg. Prioriteringen är märklig, och man tillåter att pengar investeras i ett projekt som har tveksamma nyttoeffekter för resande och miljö.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur avser ministern att agera utifrån Trafikverkets förslag till infrastrukturplan gällande hur nödvändigt underhåll av befintligt väg- och järnvägsnät ska genomföras och hur satsningar i norra Sverige finansieras?