Interpellation 2021/22:149 Försvarsmaktens jämställdhetsarbete

av Alexandra Anstrell (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Vi från svensk sida har jobbat länge med FN:s resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Förra året hamnade Sverige på första plats när EU:s jämställdhetsorgan rankade jämställdheten i de 27 medlemsländerna. Försvarsmakten har uppdraget att arbeta med jämställdhet och jämlikhet och därför bedriver Försvarsmakten enligt hemsidan ett systematiskt och brett arbete för att öka jämställdheten och jämlikheten inom myndigheten, och med jämställdhet i militära operationer.

Ändå, i dag 2021, finns det fortfarande inte ändamålsenliga kläder för kvinnor inom Försvarsmakten. Det dröjde länge innan kvinnor fick börja lönearbeta inom försvaret på samma villkor som männen, men nu är det också länge sedan, 1989. Det var då riksdagen fattade beslut om att även kvinnor ska få tillträde till samtliga militära befattningar. Men kvinnor i försvaret är allt annat än något nytt fenomen. Under flera hundra år har de bedrivit militärt arbete i olika former – som sjukvårdare, sömmerskor, mekaniker eller kockar. Sakta men säkert har de flyttat fram sina positioner. Ändå finns det i dag 2021 inte ändamålsenliga kläder.

Försvarsmakten har en handlingsplan för jämställd materielförsörjning. Ändå tar allt så lång tid. Det är 33 år sedan kvinnor fick börja lönearbeta inom Försvarsmakten, och ändå sägs det att leverans av nya underkläder, sådana som passar både en kurvig och en mindre kurvig kvinna, inte har något fast datum ännu. En provkollektion via NSPA finns ute på brukartester, och processen från brukartester till leverans brukar ta upp till 5 år.

För över två år sedan fick jag till svar från försvarsministern i en debatt att ”det är Försvarsmaktens uppgift att tillse att all personal har ändamålsenlig materiel. Jag vet att det har skett mycket som är positivt, och jag kommer att fortsätta att följa frågan”. Att bara följa frågan verkar inte ha gett önskad effekt.

Därför är mina frågor till försvarsminister Peter Hultqvist följande:

 

  1. Vilken bedömning gör ministern av huruvida Försvarsmakten är en jämställd myndighet?
  2. Hur avser ministern att säkerställa att även kvinnor får tillgång till ändamålsenlig materiel?
  3. Har ministern för avsikt att agera för att förbättra hela försörjningskedjan och därmed förbättra tillgången till relevant materiel för alla?
  4. Vilka åtgärder, utöver i materielfrågan, avser ministern att vidta för att främja jämställdheten i Försvarsmakten?