Interpellation 2021/22:103 Arbetsmiljön inom Samhall

av Saila Quicklund (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Riksrevisionen förbereder en ny granskning av Samhall. Det sker efter bland annat en rad anklagelser mot företaget via ett flertal granskningar i medierna. Samtidigt kommer även nya uppgifter om att medarbetare slår larm om att de bestraffas inom det statliga företaget.

Samhall beskriver sig som ett av Sveriges viktigaste företag och ett företag som ger meningsfulla jobb åt personer med funktionsnedsättningar. Men bakom fasaden har medarbetare beskrivit arbetsmiljön som ohållbar.

Nu vittnar ytterligare medarbetare och tidigare anställda om att personer som larmat om missförhållanden upplevt bestraffningar – alltifrån kränkningar och trakasserier till att chefer omplacerats eller köpts ut. Personal uttrycker i medierna att de är rädda för repressalier, och Samhall uppges även sätta munkavle på anställda.

Samhall uppger sig vara en av landets största serviceleverantörer, med över 4 000 kunder och tjänster inom bland annat städning, lager och logistik.

Varje år får Samhall drygt 6 miljarder kronor i statligt stöd, och pengarna ska gå till att erbjuda arbetstillfällen till personer med så omfattande funktionsnedsättningar att de inte kan få något annat arbete på arbetsmarknaden. Flera personer rapporterar dock att de allra svagaste inte längre får jobben. Det stora fokuset uppges av tidigare anställda på Samhall vara nya affärer samt ekonomi, inte funktionsvariationer.

Samhall uppges ha lämnat sitt ursprungsuppdrag. 

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra den allvarliga situationen gällande arbetsmiljön inom Samhall?