Motion till riksdagen
2021/22:979
av Jörgen Hellman m.fl. (S)

Statlig närvaro i Fyrbodal


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga ökad statlig närvaro i hela landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Från 2010-talet och framåt har frågan om statens närvaro i Sveriges kommuner blivit uppmärksammad på olika sätt. Inte minst gäller det Arbetsförmedlingen och Försäk­ringskassan. De senaste åren har dessa frågor blivit belysta i olika utredningar och rapporter. I takt med att statlig service har försvunnit från kommunerna i Fyrbodal har debatten ökat om bristerna detta medfört. Den statliga närvaron och servicen är viktig för den lokala och regionala utvecklingskraften och för att hela Sverige ska leva.

I takt med den ökade centraliseringen har också medborgarnas tillgänglighet och närhet till de välfärdssystem som är av statlig karaktär fått en ny innebörd. Den fysiska närvaron i mindre kommuner har så gott som upphört. Myndigheternas svar på utma­ningarna har blivit Statens servicecenter vilka har utvecklats i flertalet kommuner.

En viktig policy i Västra Götalandsregionen med hänsyn till regionens roll i välfärds­politiken är att i varje kommun ska tillgänglighet till och närheten till en vårdcentral vara klar och entydig. Ett likartat synsätt borde också känneteckna de statliga välfärds­tjänsterna. Det innebär att i varje kommun ska det finnas ett Statligt servicecenter. Detta kontors verksamhet och organisation kommer att precis som vårdcentraler avgöras av lokala förhållanden.

Det är viktigt att Statens servicecenter finns i alla Fyrbodals kommuner för att uppnå ökad närvaro och tillgänglighet till statliga välfärdstjänster och att Arbetsförmedlingen ska ingå som en naturlig del i Statens servicecenter. Det är också naturligt att förhållan­dena i respektive kommun avgör inriktning och omfattning av Statens servicecenters uppgifter, efter överenskommelser med kommunerna.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen påbörjade ett viktigt arbete under mandat­perioden 20142018 med att omlokalisera myndigheter från Stockholm till andra orter samt utvidga verksamheten utanför huvudstaden. Utbyggnaden av Statens servicecenter och omlokalisering av statliga myndigheter och arbetstillfällen behöver fortsätta.

 

 

Jörgen Hellman (S)

 

Mats Wiking (S)

Paula Holmqvist (S)