Motion till riksdagen
2021/22:975
av Lars Mejern Larsson (S)

Behovet av att stärka och samordna forskningen kring epilepsi


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att stärka och samordna forskningen kring epilepsi i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Epilepsi är ett samlingsnamn för flera typer av anfall med olika orsaker. Diagnosen epilepsi får den som haft återkommande epileptiska anfall som inte framkallats av någon tillfällig yttre påverkan, så kallade oprovocerade epileptiska anfall. Epilepsi beror på att vissa nervceller i hjärnan är överaktiva. Epilepsi kan uppstå när som helst i livet och drabba vem som helst. Det kan vara en disposition som är medfödd eller till följd av en skada.

Sverige har idag ca 81 000 personer med epilepsidiagnos, varav 12 000 barn. Det kanske inte låter mycket, men tänk då på alla anhöriga som berörs så blir siffran betyd­ligt högre. Epilepsi är alltså en sjukdom som påverkar många i vårt land.

Epilepsivården är idag bristfällig och ojämlik eftersom det inte avsätts tillräckliga resurser. Vårt grannland Norge ligger i framkant när det gäller forskningen. Norrmän­nen har bland annat kopplat samman Oslo universitetssjukhus med specialsjukhuset för epilepsi (SSE) för att åstadkomma bättre resultat.

Det norska exemplet borde vara någonting för Sverige att ta efter. Vi behöver samla kunskap och forskning kring epilepsi bättre. Om vi lyckas kommer framtidens epilepsi­behandling att vara skräddarsydd efter patienten och inte bara kunna lindra utan också förhindra uppkomsten av epilepsi. Det vore ett framsteg som skulle förbättra livet för tusentals människor i Sverige.

 

 

Lars Mejern Larsson (S)