Motion till riksdagen
2021/22:973
av ClasGöran Carlsson m.fl. (S)

Policy för lokalanställd personal vid svenska internationella insatser


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet av en policy för lokalanställd personal vid svenska internationella insatser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Nyligen avslutades den svenska insatsen i Afghanistan. I tjugo år har Sverige haft personal på plats i Afghanistan som utfört både militära och civila uppgifter. Dessa har nu lämnat landet. Vi har även gjort vårt yttersta för att ta ansvar för säkerheten för den lokalanställda personalen i landet som nu hotas av repressalier och betraktas som för­rädare av talibanerna.

Nationellt i Sverige har det varit mycket diskussion kring vårt ansvar för säkerheten för framförallt de tolkar som varit lokalanställda. Frågan är dock bredare än så. Det behöver tas ett bredare grepp över frågan om lokalanställda vid svenska utlandsinsatser.

Faktum är att den frågan faktiskt redan belyses av utredaren Tone Tingsgård i SOU 2017:16 där hon skriver följande:

Det är viktigt att ha en tydlig ordning och policy för den lokalanställda personal som kontrakteras vid en svensk insats. Regler när det gäller säkerhets- och skyddsaspek­ter på kortare och längre sikt behöver fastställas av berörd myndighet, inklusive vad som ska gälla efter avslutad tjänstgöring för lokalanställda som haft känsliga uppgifter.

Det är dags att denna rekommendation blir tillgodosedd. Sverige behöver en policy för lokalanställd personal som kontrakteras vid svenska utlandsinsatser.

 

 

ClasGöran Carlsson (S)

Heléne Björklund (S)

Kalle Olsson (S)

Mattias Ottosson (S)

Niklas Karlsson (S)

Paula Holmqvist (S)

Solange Olame Bayibsa (S)