Motion till riksdagen
2021/22:967
av Denis Begic (S)

Ett andrum från varg för Örebro län


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyddsjakt på varg bör ses över för att ge bönder som är hårt drabbade andrum och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Örebro län tillhör de län i Sverige som är särskilt hårt drabbade av vargattacker. Vid mina kontakter med djurhållare framkommer det att många överväger att ge upp, det är svårt att få ekonomin att gå ihop, och att se sina djur plågas och dödas av vargen gör att det blir än svårare att motivera sig till att fortsätta. Ett exempel som stannat hos mig är en vargattack där 25 får dödades direkt, och 5 får fick så allvarliga skador att de behövde avlivas senare.

Samtidigt är djurhållningen viktig för vårt lands och regionens livsmedelsförsörjning och för att hålla landskapen öppna. Örebro län skulle behöva öka sin produktion, men dagens vargsituation är ett stort hinder för detta.

För att bukt med detta behöver vi se över skyddsjakten. En bättre avvägd skydds­jakt skulle göra det lättare för djurhållningen att växa. Vid den senaste vargräkningen fanns det 390 vargar i Sverige, varav hela 60 stycken i Örebro län. Vi har därmed uppnått en gynnsam bevarandestatus, och borde därför kunna ha ett beslutssystem som medger effektivare skyddsjakt, och på så sätt minska skadorna för rovdjursutsatta tamdjursägare.

 

 

Denis Begic (S)