Motion till riksdagen
2021/22:966
av Denis Begic (S)

Ersättningssystemet för rovdjursrivna tamdjur


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten till utökat stöd för bönder som fått sina djur dödade av varg eller andra rovdjur, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten till ett mer rättvist ersättningssystem och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vargen är ett omtvistat och debatterat rovdjur, med många olika åsiktsläger och ståndpunkter med en skala som går från en betydligt större population än idag till fri jakt på varg. En medelväg mellan dessa är förmodligen den klokaste vägen framåt.

Jag träffar i mitt uppdrag ofta bönder i Örebro län som drabbas av vargskador. Förutom ekonomisk skada, som går att ersätta, vittnar många om emotionellt lidande. Att ha ett ersättningssystem som är ändamålsenligt är därför av största vikt. Därför behöver regeringen se över möjligheterna att förbättra ersättningssystemet. Idag finns ett tak om ca 200 000 kronor. Om man har en stor mängd rivskador från varg kan man snabbt slå i taket.

 

 

Denis Begic (S)