Motion till riksdagen
2021/22:965
av Denis Begic (S)

En trygg äldreomsorg med hög kvalitet att lita på


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i framtagandet av den nya äldreomsorgslagen beakta behovet av att chefer inom äldreomsorgen ges en gedigen utbildning inför sitt viktiga ledarskapsuppdrag och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i framtagandet av den nya äldreomsorgslagen beakta att chefer inom äldreomsorgen även bör ha god kännedom om den verksamhet de är satta att leda och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Äldreomsorgen är en av grundbultarna i vår gemensamma välfärd. Coronapandemin har visat än tydligare att vi behöver förbättra äldreomsorgen i Sverige från två håll, både utifrån de äldres och utifrån personalens perspektiv. Alla måste kunna känna sig trygga med den vård och omsorg som ges – den ska hålla hög kvalitet. Och personalen måste ha bra arbetsvillkor – för att de ska orka ett helt arbetsliv och för att nya medarbetare ska vilja ta klivet in i ett av våra viktigaste välfärdsyrken. Regeringen har aviserat att en ny äldreomsorgslag ska tas fram. Den uppfattningen delar vi och vi vill att den lagstiftningen tydliggör vilken kvalitet äldreomsorgen i Sverige ska ha.

Coronapandemin har synliggjort att vi måste uppvärdera äldreomsorgen och tydlig­göra vilka krav det offentliga ställer på vården och omsorgen – det handlar om att tydliggöra definitionen av kvalitetsbegreppet i vård- och omsorgsinsatser, reglering av kompetenskrav, krav på att vård och omsorg ska vila på evidens, äldres rätt till med­inflytande och självbestämmande, men även skyldigheter att informera och göra anhöriga delaktiga i vården. Ett sådant tydliggörande av krav och förväntningar på verksamheten, liksom vad den enskilde kan förvänta sig av en trygg och bra äldre­omsorg i hela landet, kan med fördel samlas i den nya äldreomsorgslagen.

En central resurs för att förverkliga intentionerna i en sådan lagstiftning är verksamhetscheferna eller första linjens chefer inom äldreomsorgen. Det är cheferna som ska leda och fördela arbetet inom en verksamhet som ska vila på evidens och beprövad erfarenhet. De ska också hinna stötta sin personal i det dagliga arbetet. Därför måste de också ges förutsättningar att stärka sitt ledarskap. En chef inom äldreomsorgen bör förutom ledarskaps- och budgetkompetens ha kunskaper om innehållet inom verksamheten som är tydliga. Vi anser att alla chefer i äldreomsorgen måste ha en ledarutbildning så att kvaliteten inom äldreomsorgen säkras och är lika hög inom alla verksamheter och alla delar av landet. En motsvarighet till våra tankar kan vara den utbildning som en rektor har.

 

 

Denis Begic (S)