Motion till riksdagen
2021/22:962
av Denis Begic (S)

Biodrivmedel


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att underlätta för småskalig produktion av biodrivmedel och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Förnybara energikällor är avgörande för att vi skall kunna klara av den gröna omställ­ningen. För att driva på detta finns det olika typer av statligt stöd, bland annat för biodrivmedel. Hur dessa kan utformas regleras av EU, och Sverige måste följa dessa regler och riktlinjer så att inte snedvridning av marknaden skall uppstå.

För att kunna fortsätta ha skattesubventioner för biodrivmedelsmarknaden måste regeringen två gånger per år redogöra för EU-kommissionen att man följer statsstöds­reglerna. I Energimyndighetens regleringsbrev återkommer uppdragen om att förse regeringen med underlag för att kommissionen skall kunna bedöma om regelverket följs och överkompensation inte ges.

Aktörerna på biodrivmedelsmarknaden behöver både ett hållbarhetsbesked och ett anläggningsbesked för att kunna göra avdrag från energi- och koldioxidskatt för bio­drivmedel. Anläggningsbesked utfärdas av Energimyndigheten efter ansökan från rapporteringsskyldiga aktörer.

Regeringen har aviserat att fatta beslut om successivt ökade kvotnivåer i reduktions­plikten fram till 2030, vilket ger långsiktiga och stabila villkor om stabilt ökande efter­frågan på hållbara, förnybara drivmedel för branschen. Detta ger Sverige goda möjlig­heter att få igång en inhemsk produktion av biodrivmedel. Det skulle minska vårt importberoende men även skapa efterlängtade arbetstillfällen i skogslänen. Att förbättra möjligheten till småskalig produktion av biodrivmedel skulle betyda mycket. Jag vill också belysa vikten av att inte straffbeskatta vissa biodrivmedel utan istället verka för en långsiktigt hållbar produktion, särskilt vad gäller kraven på låg miljöpåverkan.

 

 

Denis Begic (S)