Motion till riksdagen
2021/22:958
av Jasenko Omanovic (S)

Solenergi som uppvärmningsform


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att främja solenergi som uppvärmningsform i befintliga småhus och fritidshus samt som tillägg i fjärrvärmesystem och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har tagit viktiga steg i omställningen till mer klimatvänliga alternativ till upp­värmning.

Den 1 augusti 2018 blev det till exempel fritt fram att montera solcellspaneler och solfångare som följer byggnadens form, utan att behöva ansöka om bygglov.

Vardagsdebatten om vår påverkan på klimatet kan ibland ha ett uteslutande fokus på transporter och drivmedel. Men även uppvärmning står för en stor del av klimatpåverkan. Idag förbrukar vi biobränsle för uppvärmning av vatten trots att sol och dess energi finns på alla ställen i landet. Dessutom är sol en energikälla som inte kräver transporter eller orsakar kostnader för vägslitage.

Vi måste göra mer för att ställa om i hur vi värmer upp våra bostäder. Det är dags att ta nästa steg för att få fler att komplettera dagens uppvärmningsmetod med solenergi som kommer att effektivisera uppvärmningssystemet och minska användningen av biobränsle särskilt under sommarmånaderna.

 

 

Jasenko Omanovic (S)