Motion till riksdagen
2021/22:943
av Caroline Helmersson Olsson m.fl. (S)

Behovet av fler häktesplatser


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av fler häktesplatser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De svenska häktena och anstalterna är fulla samtidigt som antalet intagna väntas bli fler. Det är en effekt av straffskärpningarna som införts de senaste åren. Samtidigt ökar be­folkningen i Sverige.

Det har gått så långt att häktade blir kvar i polisens arrester. När sedan en häktes­plats väl blir ledig kan inte polis, advokater och åklagare räkna med att de misstänkta finns nära orten där brottsutredningen sker. Den längre restiden är ett resursslöseri. Exempelvis får Eskilstunapolisen ofta åka till Nyköping för att hålla förhör med den misstänkte. Det innebär en restid på 2,5 timme tur och retur. Polisarbetet borde kunna utföras mer effektivt.

Nyligen har Kriminalvården fattat beslut om att bygga nya häkten i Sala och Östersund samtidigt som platserna skall utökas i häktena i Borås, Halmstad, Gävle och Kristianstad. Kriminalvården har gett signaler om att detta inte kommer att räcka utan att man kommer att behöva utöka med ytterligare platser på andra orter.

I den fortsatta utbyggnationen bör Eskilstuna och Hällbyanstaltens fördelar beaktas.

Eskilstuna är Sörmlands största kommun, med fler än 100 000 invånare och kommu­nen växer. Utanför Eskilstuna finns redan idag Hällbyanstalten. Platsen har också en betydande närhet till Sveriges femte största stad Västerås, dit det tar 30 minuter med bil. Det gör det särskilt lämpligt att också bygga ett nytt häkte vid Hällbyanstalten. Behoven finns redan idag.

 

 

Caroline Helmersson Olsson (S)

 

Hans Ekström (S)

Sofia Amloh (S)