Motion till riksdagen
2021/22:930
av Pia Nilsson m.fl. (S)

Rot- och rutavdragen endast i Sverige


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av rot- och rutavdragens regelverk med syftet att tillåta avdrag för renoverings-, om- och tillbyggnadsåtgärder samt för hushållstjänster endast för objekt placerade och tjänster utförda i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Svenskar som betalar skatt i Sverige och äger bostäder i ett annat EU-land kan göra av­drag för rot- och ruttjänster som utförs där. Svenska skattebetalare har de senaste fem åren sammanlagt fått betala 237 mkr främst till utländska företag för rotarbeten utförda i Spanien, Frankrike, Finland, Italien och Danmark. Det är dessa fem länder som det har utbetalats störst belopp per år till sedan 2015. Spanien står för 70 procent av den totala summan. Att utländska företagare får pengar av Skatteverket blir dessutom allt vanligare. Sedan 2014 har dessa ökat med 40 procent och myndigheten tror att de kommer att öka än mer framöver. Detta står i strid mot rotavdragets ursprungliga tanke om att skapa jobb och minska svartarbetet i Sverige.

Det ligger också nära till hands att anta att skattesubventionen särskilt gynnar hög­inkomsttagare, varför avdraget även är problematiskt ur ett fördelningspolitiskt perspek­tiv. Svenska skattepengar tillåts subventionera poolbygge och badrumsrenovering på franska Rivieran eller i Costa del Sol som utförs av utländska företag som inte betalar skatt i Sverige.

Vi anser att en översyn av rot- och rutavdragens regelverk utomlands skyndsamt bör genomföras.

 

 

Pia Nilsson (S)

 

Olle Thorell (S)

Åsa Eriksson (S)