Motion till riksdagen
2021/22:861
av Magdalena Schröder (M)

Ta bort punktskatten på plastbärkassar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa punktskatten på plastbärkassar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Lagen (2020:32) om skatt på plastbärkassar trädde i kraft den 1 mars 2020, och sedan den 1 maj 2020 är plastbärpåsar beskattade. Plastbärpåsar är beskattade med 3 kronor per påse och mindre plastpåsar, där väggtjockleken på påsen är mindre än 15 mikro­meter och volymen maximalt 7 liter, är beskattade med 30 öre per påse. Exempel på sådana plastpåsar är frukt- och grönsakspåsar.

Skatten gör ingen skillnad på vilken typ av plast som används, utan även förnybar eller nedbrytbar plast beskattas. Skatten riktar in sig på just plastbärkassar, vilket lett till att avfallspåsar som säljs på rulle, ofta tillverkade utomlands, har ökat kraftigt eftersom dessa inte är beskattade.

I media har det rapporterats och varnats om att andelen lösa sopor i sopkärl har ökat sedan skatten infördes. Detta eftersom att fler slänger lösa sopor rakt ner i kärlen alter­nativt använder papperspåsar som soppåsar, vilka ofta sedan går sönder i kärlen. Detta har lett till att en ökad mängd sopor fångas av vinden när sopkärlen töms.

Skatten på plastbärkassar är alltså inte bara en extra skatt, den riskerar också att vara kontraproduktiv och det finns en klar risk för en ökad mängd plast i naturen till följd av den nya skatten.

Regeringen bör skyndsamt ta bort punktskatten på plastbärkassar.

 

 

Magdalena Schröder (M)