Motion till riksdagen
2021/22:841
av Sofia Westergren m.fl. (M)

Det rullande kulturarvet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att äldre fordon under vissa omständigheter bör undantas från krav på ursprungshandlingar vid registrering och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Skälen till att ursprungshandlingar för ett fordon försvunnit kan vara många. Att stävja kriminalitet är viktigt och därför är det och ska det vara norm att ursprungshandlingar ska finnas med fordonet. Gränsöverskridande handel, krig, dödsfall och glömska kan vara orsaken till att handlingar kommer på villovägar och försvinner. Men det faktum att pappren försvinner gör inte att fordonet försvinner. Idag kommer personer i kläm och det går helt enkelt inte att göra rätt, att återskapa dokument, trots att det går att visa på andra dokument och handlingar som styrker. Föreslår en översyn på området där syftet är att finna en lösning på problemet så att inte det kulturarv som fordonen står för går förlorat för kommande generationer på grund av bristande dokumentation.

10 § förordning 2010:182 där det anges att Transportstyrelsens regelverk och rutiner som myndigheten disponerar över ska vara kostnadseffektiva och enkla för medborgare och företag.

Dagens regler är tillräckliga för att kunna godkänna långt fler ansökningar om ursprungskontroll med beaktande av de dokument ägaren kan uppvisa. Det är tolkningen som Transportstyrelsen gör som är problemet. Transportstyrelsen ser som sin uppgift att försvåra och omöjliggöra att stulna fordon registreras i Sverige, vilket kommit att inkludera även att de äldre fordonen oavsett i original eller uppbyggda av delar helt enkelt inte åter kan tas i trafik igen. Då dagens regler utgör ett lapptäcke är det hög tid att såväl förordning som föreskrifter uppdateras för att harmonisera sinsemellan, bli transparenta och framförallt begripliga. Det skulle underlätta för både myndigheter och juridiska och fysiska personer att tillämpa och följa dem. Det är inte rimligt att dagens regelverk utgör hinder för att registrera ett fordon om det inte är stulet.

 

 

Sofia Westergren (M)

Jan Ericson (M)

Kjell Jansson (M)

Lars Beckman (M)