Motion till riksdagen
2021/22:835
av Elin Lundgren (S)

Rättvisare skatteregler på bostadsmarknaden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om rättvisare skatteregler på bostadsmarknaden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bostäder är något av det viktigaste som vi människor har behov av i livet. Det gäller alla lika, fattig som rik, ung som gammal, ensam eller med stor familj. Man behöver någon­stans att bo.

Därför är det oroväckande att bostäder och den ekonomiska politiken runt dem är så olika beroende på vad för sorts boende och vilka ekonomiska muskler man har. Den som har råd och vilja att köpa sitt boende har idag en hel del fördelar jämfört med den som hyr sitt hem. Det är såklart en viss skillnad som är rimlig, till exempel så är det ju rimligt att den som hyr betalar för att någon annan sköter service och underhåll, något man ansvarar mer för själv om man äger sitt boende. Men stora skillnader finns också i det system som staten satt upp för stöd och beskattning. Den som köper sitt boende har både avdragsrätt och lägre skatter och avgifter än den som hyr.

Det här skapar effekter på hela bostadsmarknaden inte bara för dem som idag har ett boende utan också för dem som vill ha ett boende imorgon; priserna skjuter i höjden eftersom boendet är en såpass lukrativ affär, och unga människor får svårare och svårare att ha råd, om inte deras föräldrar t.ex. har gjort sig en slant på egen fastighetsförsälj­ning och vill dela med sig. Det skapar också större och större klyftor mellan dem som har köpt i tid och dem som kommer framöver eller inte har råd.

Den här onda cirkeln kommer vi bara åt om villkoren jämnas ut, dels för att stoppa prisstegringen som riskerar att leda till en bostadsbubbla, men också för att de som hyr sitt boende får ökade möjligheter att köpa ett boende eller en slant över att investera i annat. Kort sagt: det finns stora vinster i att alla får ett jämnare och rättvisare spelfält på bostadsmarknaden.

 

 

Elin Lundgren (S)