Motion till riksdagen
2021/22:833
av Patrik Engström och Maria Strömkvist (båda S)

Bygg mer i trä


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om svenskt skogsbruk och behovet av ökad byggnation i trä och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Skogen och skogsnäringen är viktig för Sverige och står för en stor andel av våra export­intäkter. Sverige har knappt en procent av världens skogar; trots det är vi en av de största exportörerna av massa, papper och sågade trävaror.

Av Sveriges hela landyta används två tredjedelar för aktivt skogsbruk. Det svenska skogsbruket levererar nästan 100 miljoner kubikmeter virke per år, vilket motsvarar 10 kubikmeter per svensk. Tillväxten i skogen har stadigt ökat genom långsiktig skötsel. Virkesförrådet är idag 55 procent högre än 1955 trots att vi har avverkat 4,5 miljarder kubikmeter under samma period.

Den positiva trenden med fortsatt tillväxt kan fortsätta om skogen sköts på ett ansvarsfullt sätt. Det kräver fortsatta åtaganden från samhället, markägare och industri för att säkerställa långsiktigheten som är så viktig i skogsfrågorna. Med hållbar och förnybar biomassa kan vi ersätta fossilbaserade byggmaterial, förpackningar, insats­varor, bränslen och drivmedel. Skogen har alltså många roller att fylla samtidigt som skogsindustrin genererar många arbetstillfällen i hela landet.

Det finns en bred enighet om att värna naturen och den biologiska mångfalden samtidigt som lagar och förordningar är mycket tydliga på dessa områden med såväl formella som frivilliga avsättningar av skog. Vissa beräkningar visar att ca 30 procent av skogsmarken är undantagen från avverkningar.

Ett område som är eftersatt är byggnation med trä. Sverige har en lång tradition att bygga i trä när det handlar om egna hem och småhus men inte när det handlar om fler­familjshus. Idag byggs mindre än 20 procent av alla flerfamiljshus i trä, vilket är en obegripligt låg siffra eftersom ett ökat träbyggande dramatiskt minskar klimatbelast­ningen samtidigt som man pressar ner kostnaderna i byggsektorn.

Regeringen har vidtagit ett flertal åtgärder för att utveckla svenskt industriellt träbyggande och främja ett mer hållbart byggande, vilket är bra, men fler insatser kan komma att behövas.

Ett område som kan utvecklas är offentlig upphandling; med relevanta hållbarhets- och miljökrav kan utvecklingen mot ett mer hållbart byggande bli verklighet.

 

 

Patrik Engström (S)

Maria Strömkvist (S)