Motion till riksdagen
2021/22:825
av Per-Arne Håkansson och Heléne Björklund (båda S)

Stärk det lokala kustnära Östersjöfisket i Skåne och Blekinge för hållbara jobb och företagande inom näringen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över förutsättningarna för att stärka det lokala och kustnära Östersjöfisket i Skåne och Blekinge för att säkerställa fler jobb och företagande i branschen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det lokalt baserade fisket vid Östersjökusten i Skåne och Blekinge har potential till utveckling och tillväxt men står inför betydande utmaningar.

Det pågående torskfiskestoppet har inneburit att våra svenska torskfiskare får allt svårare att hålla sin verksamhet igång. För att främja en utveckling för att stärka såväl svensk livsmedelsproduktion som kunskap och färdigheter på området behöver Östersjöfisket lyftas fram med hållbar utveckling, jobb och företagande i fokus.

Bilden av vad som kan bidra till en återhämtning av torsken i svenska vatten är komplex, och det saknas fortfarande kunskap om en del orsakssamband. Det skriver Havs- och vattenmyndigheten, HaV, i en rapport från juni 2020. Myndigheten föreslår en bredd av åtgärder som hanterar allt från direkt dödlighet till storskalig påverkan på torskens livsmiljöer. Vad gäller sillbeståndet ska myndigheten i mars nästa år redovisa för regeringen på vilket sätt fiskeregleringarna kan utvecklas för att skydda kustlekande bestånd av sill i norra Egentliga Östersjön.

Simrishamn och Marint centrum är i centrum för forskning och utveckling kring Östersjöfisket. I ett samarbete för att lyfta dessa frågor nationellt ingår ett 20-tal kommuner. Ett forsknings- och innovationscentrum för Hanöbukten byggs upp på Marint centrum, i samarbete mellan Lunds universitet, Simrishamns kommun och Region Skåne.

Marint centrum blir därmed en plattform för utveckling och genomförande av forsknings- och innovationssamarbeten mellan universitetet och kommuner, företag och andra delar av samhället i Hanöbuktsregionen.

Utpekade samverkansområden är Hanöbuktens marina miljö och ekosystem, marina näringar och kustbygdsutveckling samt avancerad vattenrening och cirkulär vatten­försörjning. Inom dessa områden ska samarbetet stimulera kunskapsuppbyggnad, miljö­åtgärder, innovation och utveckling. Marint centrum med arbetsplatser, möteslokaler och ett nytt labb blir noden i verksamheten.

Byggstenarna i arbetet är att utveckla projekt och samarbeten, aktiviteter och arrangemang samt att stå för kunskapsspridning om den forskning som bedrivs och om de lösningar som arbetas fram.

I sammanhanget kan också betonas såväl klimat- och hälsopolitiska som närings­politiska aspekter. Klimatpolitiken bygger på närproducerat livsmedel och minskning av köttprodukter. Att fisk generellt sett är ett hälsosamt livsmedel är välkänt. Det närings­politiska ligger i att skapa en grogrund och möjligheter för företag att växa och utvecklas, vilket skapar jobb och främjar tillväxten.

 

 

Per-Arne Håkansson (S)

Heléne Björklund (S)