Motion till riksdagen
2021/22:824
av Heléne Björklund (S)

Rädda det kustnära fisket


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen både nationellt och inom EU ska arbeta för att stärka det småskaliga kustnära fiskets villkor för att vi ska få levande kustsamhällen i Sverige, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Det kustnära småskaliga fisket i Blekinge och i Östersjön är på väg att dö ut. I Blekinge finns långa och starka traditioner av småskaligt fiske. Det är ett hantverksyrke som bedrivits i generationer och ett signum för vår del av landet som vi som bor här är stolta över.

Säl- och skarvproblematik är starkt bidragande orsaker. Säl äter och förstör fångsten i garnen, och säl och skarv äter så mycket fisk invid kusten att det blir så pass lite kvar till yrkesfisket. Dessutom sprider sälen sjukdomar och parasiter som drabbar fisken. De få som kan ägna sig åt sådant fiske i dag är äldre deltidsfiskare som inte har fisket som huvudinkomst.

Havs- och vattenmyndigheten försöker möjliggöra att Sveriges kvoter kan fiskas i största möjliga mån. Med hänsyn till att infiskningen med passiva redskap under år 2018 var låg gjordes bedömningen att överföring av 200 ton ska ske till trålfisket i västra Östersjön.

Förutom säl och skarv är de största hindren för fisket, enligt Havs- och vatten­myndigheten, nyrekrytering, lönsamhet, resursen och regelverket. Lösningen på problemen ligger såväl på EU-nivå som på nationell politisk nivå, myndighetsnivå, regional och kommunal nivå och individnivå.

Den allmänna samhällsutvecklingen gör att nyrekryteringen inom yrkesfisket är låg. Rekryteringen skulle troligtvis öka något om lönsamheten inom kustfisket var god. Samtidigt är en förutsättning för god lönsamhet god tillgång på fisk i haven, och myndigheten måste tillsammans med näringen arbeta för förvaltning som resulterar i hållbara bestånd.

Det småskaliga fisket bedrivs med passiva redskap och utgörs i allt väsentligt av endygnsresor, och fisket bedrivs inom 12 nautiska mil från kusten. Fisket utgår också från en och samma hamn, oftast på landsbygden. Fisket kombineras också med andra fisken eller annan verksamhet.

De problem vi har idag med utfiskning beror oftast inte på det småskaliga fisket, utan det är det storskaliga så kallade industrifisket som leder till utfiskning. Vi välkom­nar att regeringen i regleringsbrevet till Havs- och vattenmyndigheten 2015 gav myndig­heten i uppdrag att redovisa sitt förenklingsarbete på fiskets område. Redovisningen ska omfatta en beskrivning av genomförda förenklingsåtgärder samt förslag på hur arbetet med dessa ska följas upp. Här menar vi att man särskilt bör beakta det småskaliga och kustnära fiskets villkor.

Vi menar att regeringen både nationellt och inom EU ska arbeta för att stärka det småskaliga kustnära fiskets villkor för att vi ska få levande kustsamhällen i Sverige. Det är främst fyra åtgärdsområden som bör prioriteras: näringens egna insatser, struktur­insatser, kunskapsinhämtning och utveckling, förvaltningsåtgärder och regleringar.

Regeringen bör bedriva detta arbete i dialog med representanter för det småskaliga kustnära fisket för att finna de bästa lösningarna samt med berörda myndigheter.

 

 

Heléne Björklund (S)