Motion till riksdagen
2021/22:822
av Åsa Lindestam (S)

Rätt till plats vid vård- och omsorgsboende och hemtjänst för äldre vid viss ålder


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om rätt till plats på vård- och omsorgsboende och hemtjänst för äldre vid viss ålder och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Äldre människor möter vid sina senare år många utmaningar. En av de större är att vid bristande förmågor behöva alltmer stöd av det allmänna för att klara sin dagliga livs­föring. Det kan handla om allt ifrån insatser av hemtjänst och hemsjukvård till att behöva få en plats på ett vård- och omsorgsboende.

Dessa insatser beslutas idag via kommunernas biståndsbedömning. För att minimera insatserna vid biståndsbedömning bör man överväga att införa en garanti kopplad till en viss ålder. Det kan vara en nivå för rätt till hemtjänst utan biståndsbedömning och en annan för en garanterad rätt till en plats på ett vård- och omsorgsboende.

Vilken ålder som skall ge den garanterade rätten behöver självklart utredas. En sådan utredning bör också se över om detta kommer att bli kostnadsdrivande, något som inte är säkert då de flesta säkert vill bo i eget boende så länge det går. Däremot skulle det kunna underlätta för både kommunerna och våra äldre om en garanti om hjälp, stöd och boendeplatser vid en viss ålder införs.

 

 

Åsa Lindestam (S)