Motion till riksdagen
2021/22:820
av Elin Lundgren (S)

Avdragsrätt för fackföreningsavgift


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om avdragsrätt för fackföreningsavgiften och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I den budget som regeringen lagt fram för 2022 kommer avdragsrätten för a-kassan att återinföras. Det är ett bra steg, men det är bara ett litet steg för att jämna ut orättvisan mellan arbetsmarknadens parter. Företag, alltså arbetsgivare och motparten till fack­föreningarna på arbetsmarknaden, får dra av sina serviceavgifter för deltagande i arbetsgivarorganisationer och för konfliktfonder som de bygger upp. Det innebär naturligtvis att staten ger stöd till arbetsgivarsidan att bygga sin organisation och sin styrka, medans fackföreningarna inte får samma hjälp.

Det här är en grov orättvisa, och något som den svenska högern inte alls skäms över. Gång på gång har de begränsat och gjort det dyrare för arbetare i Sverige att organisera sig samtidigt som de säger sig värna den svenska modellen med stabila parter och parts­överenskommelser.

För Sveriges och alla arbetares bästa bör naturligtvis neutralitet råda och båda parter få samma stöd från staten. Vi vet så klart alla att en svagare fackförening betyder att kapitalägarna kan flytta fram positionerna, pressa ner löner och villkor och på så vis tjäna lite mer, på bekostnad av de anställda.

Det måste upphöra, och balansen på arbetsmarknaden återställas så att frukterna av arbetet som utförs fördelas mera rättvist och framsteg kommer alla till del.

För det är avdragsrätt för fackföreningsavgiften kanske ett litet steg, men det är också ett enkelt och rätt självklart steg.

 

 

Elin Lundgren (S)