Motion till riksdagen
2021/22:807
av Caroline Helmersson Olsson och Sofia Amloh (båda S)

Sekretesslagstiftning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga behovet av en översyn av sekretesslagstiftningen i syfte att underlätta informationsutbyte mellan myndigheter vid kontakter med unga som riskerar att hamna i kriminalitet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

De senaste åren har Sverige sett en ny typ av grov brottslighet där företrädesvis unga (ibland mycket unga) män brukat mycket grovt våld, ofta med skjutvapen, inom ramen för löst organiserade kriminella gäng. Skjutningar och sprängningar av det här slaget är inte bara grova våldsbrott, de tär också på tilliten i samhället. Enligt polisens kart­läggningar bor i dag mer än en halv miljon svenskar i områden som är särskilt utsatta och där denna typ av kriminella gäng har stort inflytande över lokalsamhället.

Regeringen har satt in hårda åtgärder mot dessa kriminella gäng. Ett femtiotal straff, bland annat för grova vapenbrott och övergrepp i rättssak, har skärpts. Polisen har fått nya befogenheter att ingripa och vi är på god väg att nå målet om 10 000 fler polis­anställda.

Allt detta är bra, men vi vet att om vi på riktigt ska kunna knäcka gängen så krävs det att vi även stoppar nyrekryteringen till gängen. Då krävs både allmänna insatser för att rusta upp dessa områden och ge unga personer som växer upp där andra framtids­utsikter och karriärmöjligheter men också förbättrad hjälp till dem som redan är på väg att hamna snett.

Polis, socialtjänst, skola, fritidsverksamhet och föräldrar har ofta sett tecknen på att någon är på väg fel. Ett hinder är dock att dagens sekretesslagstiftning ofta sätter käppar i hjulet för dem att dela denna information med varandra.

Det är viktigt att det finns en sekretesslagstiftning som skyddar den personliga integriteten vid våra kontakter med myndigheter. I dag finns det dock situationer när den försvårar för oss att ge hjälp till unga.

Här finns ett behov av en bred översyn, helst i form av en parlamentarisk utredning, där vi gemensamt kan finna förslag till revideringar av lagstiftningen som både bevarar integriteten för den enskilde och samtidigt gör det lättare att utbyta information mellan myndigheter.

 

 

Caroline Helmersson Olsson (S)

Sofia Amloh (S)