Motion till riksdagen
2021/22:797
av Ingemar Kihlström (KD)

Riksdagen bör fastställa att maxantalet för antal vargar i Sverige är 270 individer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige bör fastställa maxantalet för den svenska vargstammen till att vara 270 individer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges riksdag och EU har slagit fast att Sverige ska ha en långsiktigt livskraftig vargstam med gynnsam bevarandestatus. Vargen är en fredad art i Sverige men skydds- och licensjakt kan medges under vissa förutsättningar. I riksdagsbeslutet En hållbar rovdjurspolitik (prop. 2012/13:191, bet. 2013/14:MJU) står det att ”vargens referensvärde för en gynnsam bevarandestatus […] ska vara 170270 individer”. Trots att inget nytt riksdagsbeslut har fattats har Naturvårdsverket omdefinierat gällande riksdagsbeslut till att det istället behövs minst 300 vargar i Sverige samt minst en ny immigrant från Finland eller Ryssland vart femte år för att vargen ska kunna anses ha gynnsam bevarandestatus.

Utifrån den senaste inventeringen 2020/2021 består den aktuella vargstammen av minst 395 individer, dvs alltså högt över den av riksdagen beslutade maxnivån på 270 vargar. De svenska vargarna är också sammanlänkade med den skandinaviska populationen som inventeringen anger består av totalt ca 480 djur.

Genom det utökade antalet vargar ökar också utbredningen med nya vargrevir vilket skapar oro bland boende på landsbygden och även medför fler angrepp på tamboskap och husdjur.

Nyligen har ett nytt vargrevir upprättats i Bränningeområdet mellan Jönköping och Ulricehamn och där har nu vargparet, som är helsyskon, konstaterats ha fått sju valpar i sin första kull. Detta kommer med stor sannolikhet skapa nya vargrevir framöver i Västra Götaland och Jönköpings län, förutom den stora risk för defekter och beteendeavvikelser som det nära släktskapet hos föräldrarna utgör för detta vargpars ungar.

Sverige kan och bör ha en nivå av varg som säkerställer artens bevarandestatus men också begränsar populationens revir samt utbredning så att den inte påverkar djurhållare och privatpersoners verksamhet eller trygghet.

Det är anmärkningsvärt att regeringen tillåtit Naturvårdsverket att omdefiniera och överskrida det nu gällande riksdagsbeslutet på en population mellan 170 och 270 individer.

Utifrån det faktum att den svenska vargstammen är sammanlänkad med de övriga vargarna i Skandinavien är det relevant att Sverige genom riksdagsbeslut fastställer en maxnivå på den svenska vargstammen till 270 individer vilket då också harmonierar med det nu gällande riksdagsbeslutet. 

 

 

Ingemar Kihlström (KD)