Motion till riksdagen
2021/22:796
av Ingemar Kihlström (KD)

Beteslagstiftningen för mjölkkor i lösdrift bör bli mer flexibel


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att beteslagstiftningen för mjölkkor i lösdrift bör bli mer flexibel utifrån de nya förutsättningar som den ökade djuromsorgen i dagens lantbruk innebär och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Svenskt lantbruk är på många sätt världsledande, inte minst vad gäller djurskydd och djuromsorg. Det beror på daglig omsorg och arbete, 365 dagar om året, på de svenska bondgårdarna. Det är viktigt att regelverken är i takt med tiden. Nuvarande beteslag kom 1988 och sedan dess har stallarna utvecklats.

Frågan om god djuromsorg handlar inte bara om bete eller inte; det är en komplex frågeställning där man behöver räkna in allt som påverkar djurens dagliga situation. Den ökade djuromsorgen, som skett sen beteslagen tillkom på 80-talet, bör därför också tillgodoses och beaktas i kraven som finns i beteslagstiftningen.

Lösdrift, där djuren går fritt i stallen, skapar helt andra förutsättningar till skillnad från när djuren är uppbundna. Till skillnad från 1980-talet byggs idag luftiga lösdrifts­stall och i den moderna koskötseln finns ett antal tekniska hjälpmedel för att säkerställa att varje individ mår bra. Utifrån den förändrade situationen bör därför en mer flexibel beteslagstiftning tas fram där regelverken anpassas efter den lösdrift som blir allt vanligare i djurhanteringen så att Sveriges bönder kan öka möjligheterna att utveckla sina företag. Den uppdaterade beteslagstiftningen bör bygga på en målstyrd lagstiftning som uttrycker tydliga mål, det vill säga vad som ska uppnås, men inte tala om exakt hur det ska uppnås. En sådan lagstiftning skapar flexibilitet för enskilda lantbrukare att ta de beslut som fungerar bäst för djuren på sin gård. Det innebär att uppsatta mål måste följas och man säkerställer därigenom en god djurvälfärd enligt tidigare antagen djurvälfärdspolicy.

Dagens beteslag är otidsenlig. Den antogs 1988 och då fanns inte dagens moderna lösdriftsstallar och tekniska hjälpmedel. Ska de svenska lantbrukarna kunna utveckla sin verksamhet, öka produktionen i enlighet med livsmedelsstrategin och konkurrera på den öppna marknaden så måste lagar och förordningar också uppdateras utifrån den verklig­het som nu råder.

Regeringen bör därför ges i uppdrag att utreda och uppdatera beteslagstiftningen för mjölkkor i lösdrift till att bli mer flexibel än dagens gällande beteslag med utgångspunkt från de nya förutsättningar som den ökade djuromsorgen innebär.

 

 

Ingemar Kihlström (KD)