Motion till riksdagen
2021/22:794
av Kerstin Lundgren (C)

Förnyelse av körkort utanför EU


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om uppdrag till regeringen att gentemot EU-kommissionen verka för att underlätta för personer verksamma utanför EES att kunna förnya sitt svenska körkort och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Körkortslagen ändrades 2017 för att Sverige skulle uppfylla sina skyldigheter enligt EU:s tredje körkortsdirektiv. Direktivet kräver för en förnyelse av ett körkort utfärdat inom EES att innehavaren vid giltighetstidens utgång är permanent bosatt på territoriet i den medlemsstat som utfärdat körkortet. Man betraktas som permanent bosatt på den plats där man normalt bor under minst 185 dagar varje kalenderår.

Kommissionen har aviserat att en revidering av det s.k. körkortsdirektivet är på gång och även önskat få in synpunkter på nuvarande regelverk. Ett förslag vore att låta samt­liga medborgare förnya sitt svenska/nationella körkort oavsett i vilket land de bor. I de fall där hemvistlandet kräver ett lokalt körkort får medborgaren anpassa sig till det landets regelverk, men utan att det nationella körkortet äventyras.

För många svenskar i internationell tjänst innebär de nuvarande reglerna ett betydande problem då de kan riskera att bli utan körkort. Trafikutskottet konstaterade i sitt betänkande gällande direktivet att det kunde innebära ett problem och att utskottet förväntade sig att frågan skulle lösas. Infrastrukturministern sade i ett svar den 19 september 2017 på min interpellation att han var övertygad om att en lösning skulle kunna hittas.

När direktivet nu skall revideras och problemen för våra utlandssvenskar är upp­enbara måste regeringen agera för att lösa detta så att våra utlandssvenskar kan fullgöra sina uppdrag utan att förlora sitt körkort. Regeringen måste ge Transportstyrelsen i uppdrag att agera för en lösning i det pågående arbetet med körkortsdirektivet. Detta måste vara ett problem som gäller för många länder inom EES så här förutsätts att direktivet kan justeras för att säkerställa en smidig förnyelse av körkort.

 

 

Kerstin Lundgren (C)