Motion till riksdagen
2021/22:787
av Kerstin Lundgren (C)

Sverige behöver rusta för klimatförändringar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om åtgärder för att rusta Sverige för kommande klimatförändringar med allt från översvämningar till högre vattennivåer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Målet att minska uppvärmningen innebär stora krav på oss alla, på forskning och ut­veckling men även på omställning för att kunna möta konsekvenserna. Vi utgår ifrån att vi lyckas nå målen men vet att vi ändå kommer att stå inför nya utmaningar. Det kan handla om allt från 35 meter högre havsnivåer till orkaner, översvämningar och torka långa perioder med höga temperaturer och bränder.

Sverige måste anpassas och rustas för att kunna möta denna utveckling och minska sårbarheterna i samhället. Det handlar naturligtvis om områden som byggande och infrastruktur men även ekonomin. Den tidigare Klimatanpassningsutredningen resulterade i uppdrag till Boverket att samordna den byggda miljön. Men klimat­anpassning handlar om mer än den byggda miljön och det visar ju försäkringsbranschen som varnar för att brister när det gäller anpassning i samhället kan leda till att med­borgare, företag och verksamhet står utan försäkringsskydd. Detta då det är uppenbart att samhällsbrister som den enskilde försäkringstagaren inte råder över kan påverka på ett sätt så att inga försäkringar blir möjliga.

Försäkringsbranschen föreslår en särskild översvämningsutredning och det kan vara en viktig källa för att se över bredare anpassningsåtgärder för att rusta samhället för klimatförändringar som vi ser komma. Regeringen bör snarast tillsätta denna utredning utifrån exemplet översvämningar men med ett bredare uppdrag.

 

 

Kerstin Lundgren (C)