Motion till riksdagen
2021/22:786
av Kerstin Lundgren (C)

A-traktorer och nollvisionen i trafiken


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att minska olyckorna med A-traktorer som en del av nollvisionen i trafiken och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ingen ska dö eller allvarligt skadas i trafiken. Det är målbilden för nollvisionen i trafiken. Den kraftiga ökningen på mindre än ett år beror förstås på det nya regelverk för Atraktorer som trädde i kraft den 15 juli 2020.

Statistik framtagen av försäkringsbolaget If visar att inte bara antalet Atraktorer har ökat, utan även antalet olyckor med dessa inblandade har ökat kraftigt. Framför allt är det antalet personskador som skjutit i höjden på senare tid. Från sex personskador under 2019 till 40 under 2020, alltså det år då reglerna gjordes om. Det är en ökning med rejäla 567 procent! Antalet Atraktorer i trafik ökade mellan 2019 och 2020 med knappt 31 procent. En 27-procentig ökning har setts över en period mindre än ett år. I dag finns det enligt Transportstyrelsen över 36 000 Atraktorer i landet.

Antalet skador på egendom har också ökat och nådde i fjol toppnivån 268 stycken, en ökning med 40 procent. Antalet vagnskador under perioden såg en ungefär lika stor ökning – 43 procent.

Utvecklingen för i år ser i princip lika dyster ut som den som registrerades under 2020, och framför allt är det personskadorna som sticker ut. Fram till och med den 31 maj, alltså innan årets sommarmånader fler Atraktorer befinner sig ute i trafiken, har 127 egendomsskador, 23 personskador och 112 vagnskador registrerats.

Man får köra en A-traktor med ett körkort med behörighet AM, samma som för EU-moped. Det innebär en tolv timmar lång utbildning, varav fyra timmar praktisk träning. Det går även bra att köra en Atraktor med traktorkörkort, men frågan är hur väl AM-körkortet för moped förbereder en för att köra en Atraktor. Man tar mycket mer plats på vägen och får bara köra i 30 km/h, så det gäller att hålla koll på stressade med­trafikanter som kan ta större risker för att komma förbi.

Det måste mot bakgrund av den betydande ökningen av antalet Atraktorer i trafiken och ökningen av antalet olyckor övervägas om utbildningen är tillräcklig liksom om säkerhetskraven är tillräckliga. Åtskilliga rapporter finns om enkelheten att ändra hastighetsinställningen som begränsar framfarten för Atraktorn. Här krävs en noggrannare analys för att säkerställa att tillräckliga åtgärder vidtas för att förhindra att nollvisionen i trafiken motarbetas av den pågående utvecklingen. Frågor att pröva är om det ska införas krav på säkerhetsbälten, striktare krav på reglering av hastighetsinställning, övningstid m.m. i trafiken för körkort.

 

 

Kerstin Lundgren (C)