Motion till riksdagen
2021/22:778
av Johan Hultberg (M)

Inventera betesskadorna orsakade av hjort


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om inventering av betesskador orsakade av hjort och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Betesskadorna orsakade av klövvilt är ett stort problem för skogsbruket och skogs­näringen. Skogsstyrelsen uppskattar att betesskadorna orsakar skogsnäringen förluster på minst 7,2 miljarder kronor årligen.[1] Skogsägarföreningarna, Skogsindustrierna och de större skogsbolagen har i en gemensam rapport beräknat skadorna till hela 20,5 miljarder kronor per år.[2] För att med bättre säkerhet kunna beräkna betesskadornas ekonomiska konsekvenser men framför allt för att kunna utforma en bra förvaltning av klövviltstammarna och för att kunna anpassa skogsbruket behöver inventeringen av betesskador utvecklas.

Idag inventeras skadorna främst genom älgbetesinventeringen Äbin. Den inventer­ingen är, som namnet avslöjar, dock främst just en älgbetesinventering. Inventerings­metoden missar i stor utsträckning skador orsakade av hjort. Detta eftersom hjort ofta gnager bark i äldre skog, vilket inte inventeras i Äbin som istället inventerar skadorna i ungskog. Regeringen bör därför ge Skogsstyrelsen i uppdrag att ta fram en hjortskade­inventering. Skogsstyrelsen har påbörjat ett arbete med att utveckla en metod för att inventera skador också i äldre skog. Det arbetet bör ligga till grund för ett fortsatt arbete med att utveckla en hjortskadeinventering som kan ge svar på hur skadorna ser ut och varierar över landet liksom sammantaget hur omfattande skadorna är på nationell nivå.

 

 

Johan Hultberg (M)

 

 


[1] Skogsstyrelsen, Viltskadorna i skogen kvar på för hög nivå (pressmeddelande 9 oktober 2020) https://www.skogsstyrelsen.se/nyhetslista/viltskadorna-i-skogen-kvar-pa-for-hog-niva/.

[2] Örlander, Göran och Frisk, Johan, Viltbetesskador i Sverige. Södra, 2020. https://mb.cision.com/Public/682/3191540/bf6dc190b4eb4b29.pdf.