Motion till riksdagen
2021/22:774
av Kerstin Lundgren (C)

Områdespoliser i varje kommun


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fastställa mål för antalet områdespoliser i varje kommun och redovisa detta för riksdagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Polismyndigheten har de senaste åren, bl.a. genom budgetsamverkan mellan C, L och regeringen fått stora resursförstärkningar. Målet är att Sverige 2024 ska ha 10 000 fler poliser. Trots det har Polismyndigheten ännu inte kunnat säkerställa minimibeman­ningen av områdespoliser i en tredjedel av lokalpolisområden med utsatta områden enligt Riksrevisionen. Än mindre har områdespoliser, i tillräcklig omfattning, nått alla kommuner.

Det gäller i hela landet, också i min valkrets Stockholms län. I Lidingö har t.ex. samt­liga partier i kommunfullmäktige i ett öppet brev påtalat att de inte ens fått en enda dedikerad områdespolis till kommunen.

Det är hög tid att säkerställa en polis nära medborgarna. De lokala områdespoliserna är väsentliga i det brottsförebyggande och brottsförhindrande arbetet. De kan öka trygg­heten, bygga upp lokalkännedom och samverka för att tidigt fånga upp unga som riskerar hamna snett.

Det är allvarligt att inte områdespoliser i tillräcklig omfattning finns i alla utsatta områden. I Stockholmsregionen är målbilden att antalet skall tredubblas till 2024. I utsatta områden är målet 1 områdespolis per 5 000 invånare. Nationellt bedöms endast 2 % av den samlade polisinsatsen gå till områdespoliser. För att minska antalet utsatta områden är det nödvändigt att öka antalet områdespoliser men också säkra att de finns i alla kommuner. Det är viktigt för att stoppa nyrekrytering och småbrott i ett tidigt skede. I det arbetet är områdespoliserna av stor betydelse även i de kommuner som idag inte har stora problem med kriminalitet.

Självklart måste Polismyndigheten kunna avgöra hur tilldelade resurser fördelas men det är regeringen som styr och via regleringsbrev kan klargöra vilken målbild som resultat ska levereras mot. Om det skall bli möjligt att förebygga brott är det oerhört viktigt att även polisen är tydligt närvarande i varje kommun för att bygga god sam­verkan och kännedom. Den plattformen kan inte byggas om det är stora kommunöver­gripande områdespolisområden. Det försvårar självklart även medborgardialogen. Därför måste regeringen tydligare styra för att säkra att områdespoliserna blir så många att effektivitet uppnås i varje kommun. På samma sätt som insatserna från andra aktörer och kommunen då bättre kan samverka med polisen för att hindra både vardagsbrott, nyrekrytering och systemhotande kriminalitet.

Regeringen måste därför tydligt fastställa målet för antalet områdespoliser per kommun och sedan säkra att myndigheten redovisar mot detta och självklart kunna göra de slutliga avdömningarna. Detta ska då redovisas till riksdagen.

 

 

Kerstin Lundgren (C)