Motion till riksdagen
2021/22:770
av Kerstin Lundgren (C)

Fossilfria AP-fonder 2040


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att AP-fonderna ska vara fossilfria till 2040 och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om gällande åtgärder för att AP-fonderna inte ska investera i företag som lobbar för fossila bränslen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Klimatet kräver att vi skyndsamt styr bort våra samhällen från fossilt till förnybart. AP-fonderna är en stor kapitalförvaltare och oerhört viktiga för våra framtida pensioner men också för de globala marknaderna. Hur våra pensionspengar placeras har en stor påver­kan på marknaden och därmed klimatet. Första till Fjärde AP-fonderna har lagkrav på att agera föredömligt utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Investeringar ska främja hållbar­het och vara i linje med de internationella konventioner som Sverige skrivit under. AP-fonderna redovisar förändring i koldioxidintensitet som följer på ändrad portföljmix.

Frågan om Sjunde AP-fonden ska ta hänsyn till miljö och etik i placeringsverksam­heten. AP-fondernas verksamhet till 2020 har nu i skrivelse redovisats till riksdagen. Det är bra att fossila tillgångar har minskats men mer kan och måste göras. Det handlar om att skydda framtida pensioner likväl som klimatet. Fonderna har olika tolkningar och regler för sina investeringar. Här krävs tydligare reglering för att säkra att samtliga fonders pensionskapital samlat medverkar till att bli fossilfria.

Det är uppenbart att i takt med skärpta krav på övergång från fossilt till förnybart växer intresset för att lobba för det fossila och mot klimatet. Klimatlobbying håller på att bli ett nytt slagfält för institutionella investerare. Och fossilintressenterna satsar allt mer. Mot denna bakgrund skulle AP-fonderna kunna ges i uppdrag inte bara att inves­tera i enlighet med de internationella konventioner vi skrivit under utan faktiskt förtyd­liga att de inte skall investera i företag som aktivt ägnar sig åt lobbying för det fossila och mot klimatåtaganden som t.ex. Exxon och Chevron.

 

 

Kerstin Lundgren (C)