Motion till riksdagen
2021/22:698
av Robert Stenkvist (SD)

Begränsa trafiken med A-traktorer och mopeder klass 1 med kaross under vissa tider på dygnet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge Trafikverket och kommunerna rättighet att begränsa tillgängligheten för A-traktorer och mopeder klass 1 med kaross på det allmänna vägnätet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

A-traktorer (epatraktorer) samt mopeder klass 1 med fyra hjul och kaross (EU-mopedbilar) blir allt vanligare. Bara under det senaste året har ökningen varit explosionsartad i vissa regioner. Det är positivt att ungdomar ges möjlighet att trans­portera sig lite längre sträckor samt att de redan i tidiga år får stifta bekantskap med trafiken och hur man beter sig på landets vägar. Det är också förenat med en stor frihet att kunna ta sig lite längre sträckor när man vill och hur man vill.

Dock kan i vissa fall den enes frihet bli den andres ofrihet, vilket är fallet med ovan nämnda fordon. I rusningstrafik med hög trafikbelastning och på tvåfiliga vägar utan ordentliga vägrenar bildas det orimligt långa köer bakom dessa långsamtgående fordon. Det kan i vissa fall, och inte bara under rusningstrafik, bildas köer på upp mot en kilometer bakom en Atraktor eller en moped klass 1 med kaross. Det är inte rimligt att dessa fordon hindrar trafiken på detta fundamentala sätt.

Därför vill jag att kommuner och Trafikverket får befogenheter och i uppgift att begränsa trafik med Atraktorer och mopeder klass 1 med kaross och fyra hjul (i förekommande fall mopeder klass 1 med tre hjul) under vissa tider på vissa hårt belastade vägsträckor där det endast finns två filer och otillräckliga vägrenar. Detta under vardagar. Förbudet skall högst gälla två gånger om dygnet (morgon och kväll) med ett tidsintervall om högst tre timmar per intervall.

 

 

Robert Stenkvist (SD)