Motion till riksdagen
2021/22:674
av Caroline Nordengrip (SD)

Säkerhetsklass för utskottsledamöter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om säkerhetsklass för utskottsledamöter och deras ersättare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Säkerhetsskyddslagen gäller för den som till någon del bedriver verksamhet som är av betydelse för Sveriges säkerhet eller som omfattas av ett för Sverige förpliktande internationellt åtagande om säkerhetsskydd (säkerhetskänslig verksamhet).

Med säkerhetsskydd avses skydd av säkerhetskänslig verksamhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott som kan hota verksamheten samt skydd i andra fall av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter.

Den som genom en anställning eller på något annat sätt ska delta i säkerhetskänslig verksamhet ska säkerhetsprövas. Säkerhetsprövning ska dock inte göras när det gäller vissa folkvalda, där inräknat riksdagsledamot. Arbetet i vissa utskott rör känsliga upp­gifter och sekretess rörande Sveriges säkerhet eller uppgifter som allvarligt kan skada relationen med andra nationer. Dessa utskott är konstitutionsutskottet, utrikesutskottet samt försvarsutskottet. Ledamöter och ersättare som utskottsplaceras i dessa utskott bör därför säkerhetsprövas utefter den säkerhetsklass som är lämplig för känsligheten i utskottets respektive område.

 

 

Caroline Nordengrip (SD)