Motion till riksdagen
2021/22:653
av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Utökade krav på utförare av äldreomsorg


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Ivos tillsyn av äldreboenden ska utökas samt att besöken ska vara oanmälda och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utöka Ivos möjligheter att stänga verksamheter vid allvarlig misskötsel och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är viktigt att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) får de resurser och förut-sätt­ningar som krävs för att kunna utföra sitt uppdrag på bästa sätt. Det ska finnas stabila ekonomiska ramar för myndigheten och förutsättningar för att arbeta upp en fullgod kapacitet när det gäller struktur och personal. Om inte tillräckliga resurser finns har myndigheten inte möjlighet att utföra sitt uppdrag efter behoven som finns.

Det behövs högre krav på rutinmässig tillsyn av all äldreomsorg i Sverige. Tillsynen ska ske oanmält en gång per år. Ivo har genom sin tillsyn påvisat att det finns verksam­heter som har stora brister inom äldreomsorgen. Våra äldre ska ha en trygg och säker äldreomsorg. Om Ivo genom sin tillsyn konstaterar brister i verksamheten kan vite ut­färdas. Kraven för att tillåtas bedriva verksamhet behöver stärkas så att verksamheter som brister i sitt utförande av uppdraget också förlorar sin möjlighet att bedriva äldre­omsorg. Därför ska tillståndet för äldreomsorgsverksamhet dras tillbaka efter två av Ivo utdelade varningar.

 

 

Ann-Christine From Utterstedt (SD)