Motion till riksdagen
2021/22:650
av Alexander Christiansson (SD)

Bistånd till palestinska myndigheter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stoppa allt bistånd till palestinska myndigheter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Flera länder har på senare tid fryst eller minskat biståndet till palestinska myndigheten på grund av uppgifter om korruption och att medel går till att avlöna terrorister.

Sverige går dessvärre en annan väg. Enligt regeringens hemsida beslutade regeringen 2019 om en ny femårig strategi för det palestinska biståndet som innebär att 1,5 miljarder kronor skall betalas 20202024. Svenska skattepengar som skänks bort helt utan krav på utveckling mot demokrati och mänskliga rättigheter och att man arbetar mot korrup­tion.

Palestina har under en längre tid anklagats för att använda sin budget för stöd till terrorister och deras familjer, vilket är förkastligt.

Palestinas agerande är ett hot mot de mänskliga rättigheterna, och det har vi inte minst sett tecken på under våren där Hamas använt civila sköldar och civila mål som en del av sin krigsföring gentemot Israel.

Att Sverige direkt eller indirekt finansierar terroristorganisationer som uppmuntrar till våld är under all kritik. En rad organisationer och länder har varit skeptiska till stöd­et av organisationer och projekt som uppviglar till våld, hatpropaganda och terrorism. Även om det humanitära behovet på plats fortsatt är stort skall biståndspengar som är öronmärkta för humanitära insatser inte användas till antidemokratiska organisationer.

Det vore förödande om svenskt bistånd går till att underblåsa terrorism.

Att den svenska regeringen varit varse problematiken och trots vetskapen om detta valt att inte ställa hårdare krav på biståndsmottagaren lämnar frågetecken.

USA valde att stoppa en stor del av sitt bistånd till UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East). President Joe Biden har nu valt att återuppta biståndet till Palestina, vilket jag tycker är tråkigt även om USA ställer krav på Palestina i fråga om rasism, diskriminering och antisemitism. Något som uppenbarligen pågår i palestinska skolor som stödjs av bland andra Sverige.

Jag menar att Sverige skall ha en mer strikt uppföljning och en tydlig kravspecifika­tion för våra bistånd till Palestina. Samt att vi skall följa USA:s tidigare exempel till dess att den palestinska myndigheten kan visa på ett avståndstagande från terrorism och antidemokratiska metoder.

Genom att stoppa allt ekonomiskt bistånd till den palestinska myndigheten och samtidigt tydliggöra orsaken därtill för myndigheten, sänder vi i stället en signal om att terrorism inte är en framkomlig väg till fred i den mycket komplicerade konflikten.

 

 

Alexander Christiansson (SD)