Motion till riksdagen
2021/22:644
av Ann-Christine From Utterstedt och Eric Palmqvist (båda SD)

Integration


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att omsorgen inte ska användas som en integrationsåtgärd och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att certifiering av nivå C1 i svenska språket ska vara ett krav vid nyanställningar för personal inom äldreomsorgen och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillse att redan anställd personal inom äldreomsorgen snarast ska genomgå en utbildning och certifiering av nivå C1 i svenska språket och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Ivos tillsyn av äldreomsorg även ska omfatta att personalens språkkunskaper kan styrkas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den statliga myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har pekat ut dåliga svenskkunskaper hos hemtjänstpersonal som ett ”riskområde” som kan leda till kvalitetsproblem, felaktigt utförd omsorg och rena vårdskador. Att personalen kan förstå svenska och göra sig förstådd är viktigt för alla äldre men blir än mer påtagligt för äldre med demenssjukdomar eller nedsatt hörsel. Problemen med personal som inte behärskar svenska språket är inte acceptabla. Äldreomsorgen ska inte användas som en integrationsåtgärd för personer som annars inte är anställningsbara. Även anhöriga måste känna sig trygga med att kommunikationen fungerar. Personal inom äldreomsorg och hemtjänst ska vara certifierad i svenska språket nivå C1, vilket ska vara ett krav vid nyanställningar. Redan anställd personal ska utbildas till samma nivå. Ansvaret för detta åläggs personalen själv på deras fritid. Sedan genomför de ett test av sina förvärvade kunskaper och uppvisar certifikatet för arbetsgivaren. Kontroller av arbetsplatser och personalens språkkunskaper genomförs av Ivo. Efter åratal av rapportering om stora problem med språkförbistring inom äldreomsorgen över hela landet behövs ett nationellt grepp för att komma till rätta med detta.

 

 

Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Eric Palmqvist (SD)