Motion till riksdagen
2021/22:638
av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Hemlösa äldre


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att snarast ta fram åtgärdsprogram för de svenska hemlösa äldre och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Hemlöshet skapar en rad personliga tragedier och innebär ett stort lidande för de som inte kan få en bostad. Dessutom äventyrar det allvarligt rättssäkerheten för människor med särskilda behov, eftersom samhället inte kan leva upp till socialtjänstlagens mål om att alla ska garanteras en skälig levnadsstandard. Dagens bostadsbrist riskerar att skapa ett permanent utanförskap för de hemlösa som står längst ifrån bostadsmarknaden. De får leva på härbärgen och andra institutioner utan att få en reell chans på den ordinarie bostadsmarknaden. Det skapar också ökande klyftor på bostadsmarknaden mellan de som har och de som inte har en bostad. Dessutom är hemlösheten ett nederlag för alla välfärdsdemokratier.

De globala målen och Agenda 2030 syftar bland annat till att utrota fattigdom och hunger. För att nå relevanta mål i Agenda 2030 på nationell nivå behövs en tvär­sektoriell samverkan. Det finns flera mål i Agenda 2030 som har bäring på hemlöshet och dess orsaker. Att motverka hemlöshet är en bostadspolitisk fråga, och den berör även andra politikområden såsom hälso- och sjukvård, arbetsmarknad och integrations­politik.

I Sverige finns idag många äldre hemlösa, vilket är en skam för vårt land. Det behöver tas fram ett paket med åtgärder för att ändra deras hopplösa situation.

 

 

Ann-Christine From Utterstedt (SD)