Motion till riksdagen
2021/22:634
av Robert Stenkvist (SD)

Översyn av hastighetsbegränsningarna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska ge Trafikverket i uppdrag att göra en översyn av hastighetsbegränsningarna på landets vägar och i förekommande fall höja dessa och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Farten på fordon är ofta avgörande om en olycka sker eller hur allvarlig denna olycka blir. Det är därför viktigt att fordonen på landets vägar håller hastighetsbegränsningarna och att dessa begränsningar är satta med förnuft och realism. Detta innebär självklart inte att ju lägre hastigheten är satt, desto bättre är det. Hastigheten ska anpassas till rådande omständigheter på varje sträcka, som vägens bredd, trafiktäthet, sikt och hur kurvorna är beskaffade. Att till exempel sätta en begränsning på 40 km i timmen på en relativt bred väg där god sikt råder är varken realistiskt eller rationellt, utan skapar bara irritation hos bilister och andra trafikanter.

Likaså är vissa raka vägar i Norrlands inland med gles trafik väldigt lågt satta, taget i beaktande de långa sträckor många kör för att till exempel komma till och hem från sina arbeten. Trafikverket bör få i uppdrag av regeringen att göra en omfattande översyn av hastighetsbegränsningarna i landet där realistisk hänsyn tas till trafiktäthet, sikt och andra relevant faktorer. Där hastigheten realistiskt kan höjas med bevarad rimlig säker­het ska den också höjas. 

 

 

Robert Stenkvist (SD)